Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lär dig syna matbluffen....

 • ros 11 oktober 2008

  Vad äter vi egentligen. Läs gärna Expressen idag om matbluffen
  Det här äter du
  Här är innehållet i tillsatserna.

  11 oktober 2008
  Lär dig syna matbluffen!
  11 oktober 2008
  Produkterna som lovar mer än de håller
  11 oktober 2008
  Amelia Adamo: Så luras vi av matindustrin
  1 Kalciumkarbonat - Förekommer naturligt i bland annat kalksten och krita. Får användas till alla livsmedel som får färgas.

  2 E 400 Alginsyra, E 401 Natriumalginat, E 402 Kaliumalginat, E 403 Ammoniumalginat, E 404 Kalciumalginat - Framställs ur algin, som framställs ur brunalger. Får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utan mängdbegränsning.

  3 E 422 Glycerol - Framställs ur fett från växter och djur, till exempel gris. Får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utan mängdbegränsning.

  4 Karmin, rött färgämne - Kommer från de torkade honorna av kochenillsköldlusen. Får användas till alla livsmedel som generellt får färgas samt till vissa ostar, frukostflingor med fruktsmak, sylt, marmelad, gelé och korvar.

  5 E 481 Natriumstearoyl-2-laktylat, E 482 Kalciumstearoyl-2-laktylat - Framställs av mjölksyra och stearinsyra. Stearinsyran kan eventuellt komma från fett från djur, till exempel gris. Får användas till desserter, konfektyrer, tuggummi, snabbris, frukostflingor, matbröd, konditorivaror, konserverade tärnade eller malda köttprodukter, bantningsprodukter, vissa spritdrycker och snacks.

  6 E 955 Sukralos - Modifierat socker som innehåller klor. Är 500- 600 gånger sötare än vanligt socker. Får användas till läsk, desserter, konfektyrer, glass, sylt, såser och kosttillskott.

  7 E 900 Dimetylpolysiloxan - Framställs av sand. Får användas till fetter och oljor, grönsakskonserver, marmelad, sylt, gelé, konfektyrer, tuggummi, soppor, läsk och alkoholfritt vin.

  Källa: Livsmedelsverket

  Vart är vi på väg???
  Är det bara pengar som styr allt. Är det ingen som tänker på våran hälsa?

 • Babzan 11 oktober 2008

  Usch, man blir ju inte så sugen precis! Den där sköldlusen har vi i familjen säkerligen stoppat i oss några gånger(N)
  En tallrik stearinsyra? NEEJ TACK :(

 • Smulpajen 11 oktober 2008

  Kanske borde vi allihop i Sverige matvägra en vecka. Man blir ju så äcklad av all skit i maten så jag vet snart inte om det går att äta något alls :'(:'( Kan faktiskt inte komma på en enda sak som inte skulle kunna innehålla något äckligt.

 • Kaneta 12 oktober 2008

  En period hade jag nästan panik! Kunde hitta någon mat att köpa eftersom det i princip finns tillsatser i all mat utan råa grönskaker. Även i en del kött (rått) är "mörat" med de värse goa grejer.
  Jag är en innehållsförteckningsläsare och har numera sansat mej men undviker E nummer så gott det går men är det E621(N) i något köper jag det inte!

  Litet citat från Sveriges Konsumenter i Samverkan om Glutamat, E621 smakförstärkare (mitt hat objekt nr1)

  "Glutamat är en tillsats som livsmedelsindustrin stoppar in i nästan alla halvfabrikat för att dölja att dessa hårt behandlade råvaror är ganska smaklösa
  • Glutamat stör hjärnans funktion och orsakar allt från migrän, humörsvängningar till astma
  • Upp till en fjärdedel av befolkningen reagerar på höga doser glutamat, ofta utan att själva förstå sambandet
  • I mycket höga doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna"

  www.konsumentsamverkan.se

 • zonale 12 oktober 2008

  Jag upprepar mig säkert men säger det igen......................Om jag kunde så skulle jag starta ett folkuppror mot alla dessa hälsofarliga tillsatser. Fattar ni att det är lagligt överhuvudtaget?? Vad hjälper det att värna om vår miljö aldrig det så länge vi blir sjuka av vår kost??(N):@

 • enAnnan 12 oktober 2008

  Jag håller med till fullo, men tycker inte att vi "luras".
  Ingredienserna står alltid med i innehållsförteckningen i fallande ordning och sedanär det bara att söka vidare vad det egentligen innehåller.

  Det handlar om intresse och vad man vill stoppa i sig själv och sina barn. Det är ju därför jag "predikar" så ofta om att man ska laga mat själv och från grunden, utan en massa hel-.och halvfabrikat... Men med tanke på att så många familje inte "har tid" att laga mat idag så funkar det ju.

  Tillgång och efterfrågan ni vet.

  Sedan klor och andra gaser det kan jag lova att vi får i oss ändå, i den inte alltför rena luften t ex.

  Jag tycker att det här är en jättbra tråd, och är engagerad i detta. Håller med om att starta ännu ett matuppror. Men vi får informationen och valet vad vi köper är alltid vårat.
  Och idag sitter många med snabbmakaroner, färdiga köttbullar och pulversås på bordet och tror att de tillför näring och nyttigheter till sina barns kroppar, och till sina egna - tyvärr.

  Utbilda vanliga människor i kostkunskap!

 • Kaneta 12 oktober 2008

  (Y)Goda nyheter! Det finns ett folkupprop!

  Folkupproret
  Rädda vår mat

  http://www.konsumentsamverkan.se

  Information finns i överflöd om vad som är farligt och vad som är nyttigt. Men informationen kommer ifrån olika håll. Myndigheter, intresseföreningar, forskare, läkare, matproducenter mm och åsikter går isär om vad som är bra eller dåligt.
  Man får olika svar på samma fråga beroende på vem man frågar. Själv håller jag mej på den "säkra" sidan och försöker äta så naturligt som möjligt. Men man är ju inte mer än människa och det är inte alltid så lätt att leva renlärigt. :)

 • monac 12 oktober 2008

  vilken bra tråd...och skönt att det inte bara är jag som är suspekt,oroad och frustrerad över detta...är så glad att debatterna kring det här har vaknat!


  Vill tipsa om en skrifr som heter:" Handbok för den kräsne konsumenten"
  Tips och råd hur du undviker problem orsakade av kemikaliematen.
  (Tommy Svensson) Lätt läst & tillgängligt.
  kan beställas på: [email protected]
  hemsida: www.utbildnigscenter.se
  går även att ringa dit: 073-34 44 984.

 • Kaneta 12 oktober 2008

  Tackar för tipset om sidan.
  Adressen var dock felskriven skall vara http://www.utbildningscenter.se (Y)

  Jag läste dom två första nyhetsbreven från 2005 om glutamat och margariner. Även om jag redan hade hört mycket om detta häpnar man ändå. Tänk att vår kära Livsmedelsverk tillåter att man tranporterar fett i samma tankar som man kan ha transporterat bensin eller en rad andra kemikalier i!!!! Det är ju inte klokt!

  ...och detta kan man inte läsa sig till på innehållspaketen...

  "Kul" tävling i nyhetsbrevet nr 2008.
  Vilken produkt på marknaden har flest E-nummer/tillsatser?

  Vinnaren/förloraren i tävlingen med 23 E-nummer är:
  Rydbergs lätta skagenröra från FoodMark Sweden AB
  Smakligmåltid!

 • ros 12 oktober 2008

  :)Hej monac
  Tack för tipset om boken Handbok för den Kräsne Konsumenten
  Jag har redan beställt den
  Ha en bra dag bland grytor och kastruller(Y)(Y)

 • Smulpajen 12 oktober 2008

  Vem har tid att sätta sig in i minsta detalj i allt man stoppar i sig? Kolla alla E nummer mm? Borde man inte kunna lita på myndigheterna som har detta som sitt jobb?

 • zonale 12 oktober 2008

  Självklart skulle det överhuvudtaget inte vara lagligt(N) Inte heller lätt att veta vad alla E-nummer är för något och visst tar det tid. Fram för en lagstiftning mot detta otyg!!!!!

 • Pakkemakke 12 oktober 2008

  O vilken bra tråd. Vi har länge letat information om kemikalier i maten. Aspartam o sukralos är sedan länge portade här hemma. Men det r ju bara ytan vi skrapar på.
  Här är det mycket hemlagat på bordet, även barnmaten. Jag vågar inte ens tänka på vad det är i en barnmatsburk. Båda mina barn har blivit knallröda o såriga i stjärten så fort de fått barnmatsburk. DET får ju en att fundera på vad de innehåller.
  Kommer att skriva om detta på min lilla blogg. Allt för att få ut så mycket information som möjligt.
  Kommer att följa denna tråd mer.

 • Kaneta 12 oktober 2008

  Jag blir alltid lika glad när någon mer tänker som jag! Jag försöker sprida budskapet så gott det går men har nog tröttat ut en del i min närhet. Ibland känns det som om man frälser dom redan frälsta och dom andra bryr sig inte. Så det är skönt att få se att det finns fler!

  Karin Ahlborg (min idol)skrev i Aftonbladet i februari i år:
  "i hund- och kattmat är det förbjudet att använda tveksamma tillsatser som azofärger, glutamat, de flesta sötningsmedlen och konserveringsmedlet natriumbensoat."
  http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1929959.ab

  ??Visst är det konstigt att våra husdjur inte tål dessa ämnen men att vi tydligen gör det??

 • carola275 12 oktober 2008

  Ett annat lättsmält och populärvetenskapligt boktips är; Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson.

  Jag är i likhet med många av er andra lite skrämd av alla dessa kemikalier, men jobbar i motvind även i mitt eget hem. (gubben, tiden och pengarna jobbar emot mig ibland)

  Tänkvärt är att även huden tar upp mycket av de kemikalier vi smörjer på den. Efter hårfärgningar kommer du att kissa ut rester av hårfärg o.s.v. Det har påpekats för mig att "det du sätter på huden skall du också kunna äta", men frågan är inte om man måste gå steget längre eftersom allt vi äter definitivt inte är gott nog för att använda utvärtes!

 • Kaneta 12 oktober 2008

  Kan bara hålla med att boken är kanon. Min man är nog på min linje för det mesta men han tycker jag är lite väl petig ibland när jag tex vägrar att köpa kryddblandningar med glutamat i E621. För ett tag sedan kom han hem med Knorrs STEK & GRILLKRYDDA! Jag får inte slänga den. Men den står långt in i skåpet.

  Sorgligt nog äter vi nog en del saker som man även har på huden. Fettet i våra margariner och "smörgåssmör" kommer från samma grund massa som man använder till kosmetiska produkter. :(

 • Smulpajen 12 oktober 2008

  Hur ska man kunna skydda sig? Vi vet ju att det finns smörja i det mesta, men finns det något vi vet som är "rent"? :'( Eftersom jag bakar mycket så har jag helt gått över till ekologiska mjöler. Men det är kanske inte rent mjöl i den påsen heller. Man blir :'(:'(

 • farmoringer 12 oktober 2008

  Skrivet av Smulpajen den 12 okt 2008

  Hur ska man kunna skydda sig? Vi vet ju att det finns smörja i det mesta, men finns det något vi vet som är "rent"? :'( Eftersom jag bakar mycket så har jag helt gått över till ekologiska mjöler. Men det är kanske inte rent mjöl i den påsen heller. Man blir :'(:'(


  Nä, man kan undra om det finns nån som har " rent mjöl i påsen".......Helt och fullt ut alltså..

 • Smulpajen 12 oktober 2008

  Vad tror ni om matstrejk??

 • Kaneta 12 oktober 2008

  Skulle behöva gå ner ca 10 kg så varför inte :)

  Skämt å sidor så det man kan göra att titta innehållsförteckningar, köpa mat som är så lite bearbetat som möjligt. Laga det mesta från grunden. Själv skulle jag gärna baka mer bröd men jag bara inte hinner.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.