I Danmark heter de stora, platta och brunstekta köttbullarna frikadeller men när de kokas i en sås - som våra frikadeller - heter de boller.
Instruktioner
- Skala sellerin och skär den i 1 cm tjock stavar. Koka upp vatten med salt och citronskivor och koka selleristavarna knappt mjuka ca 5 min. Låt dem rinna av och spara kokspadet.
- Frikadeller: Vispa ihop mjölk och ägg och rör ut ströbrödet i det. Låt svälla 5 min. Blanda det väl med färs, lök, salt och peppar.
- Koka upp kokspadet från sellerin. Forma färsen till ganska stora bullar, gärna med en matsked, Sjud dem 8-10 min tills de är genomkokta. Ta upp dem med en hålslev.
- Sås: Sila spadet och häll ca 5 dl i en såskastrull och koka upp. Knåda ihop smör och mjöl till en kula som vispas ner i det sjudande spadet tillsammans med grädde. Sjud såsen 4-5 min. Rör ut äggulan med 3-4 msk av såsen och vispa ner i den färdiga såsen.
- Lägg i frikadeller och selleri och låt allt bli genomhett. Strö över hackad persilja och servera med kokt ris eller kokt potatis
Publicerat den
27 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar