Denna läckra wienerkaka gömmer både vaniljkräm och mandelmassa. Degen kräver lite längre jäsning, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Rör matfett och socker poröst, gärna med elvisp. Häll mjölken över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt jästblandningen i matfettsblandningen tillsammans med äggen.
- Tillsätt nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen: Blanda marsanpulver, mjölk och socker i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt krämen kallna.
- Riv mandelmassan. Blanda ner mandelmasserivet i krämen.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 25 cm i diameter.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter, lägg en rundel i formen. Fördela marsanfyllningen på degen, men inte ända ut till kanten. Lägg den andra rundeln ovanpå. Skär med en vass kniv ett rutmönster i övre rundeln.
- Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla degen med smält matfett. Strö över socker.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Ta loss kanten och låt kakan kallna på galler.
Publicerat den
27 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar