Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladmousseespresso med hasselnötnougat,

 
Skriv ut

Till alla gottegrisar!! nöff nöff. Om ni inte testar denna rätt då får ni skylla er själva.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 175´C.
  2. Rosta hasselnötterna genom att sprida ut dem i ett enkelt lager på bakplåten. Grädda i 10-12 minuter eller tills de är rostade och skinnet börjar flagna av; låt dem svalna något. Slå dem in en tung kökshanduk; gnid handduken fram och tillbaka för att avlägsna så mycket skinn som möjligt. Lägg undan dem.
  3. Blanda gelatin med 100g socker i en medelstor kastrull. Rör i mjölk. Låt det stå i 3 minuter utan att röra om så att gelatinet upplöses. Värm upp det på låg värme och rör om hela tiden tills gelatinet upplösts helt och hållet, ungefär 5 minuter. Testa om det finns oupplöst gelatin genom att dra ett finger över skeden. Om den är jämn är gelatinet helt och hållet upplöst; om den känns smulig fortsätter man att värma tills den känns jämn.
  4. Lägg i choklad och fortsätt värma på låg värme, och rör om hela tiden, tills chokladen smält. Använd en ballongvisp och vispa tills chokladen är väl utblandad. Häll det i en stor skål och kyl under sporadiskt rörande. Kyl det tills blandningen bildar upphöjningar när de släpps från en sked. Tag ut dem ur kylskåpet.
  5. Kyl en stor skål och vispbladen noggrant. Häll den kylda vispgrädden och återstående 50 g socker i en kyld skål och vispa med elvisp på hög hastighet tills mjukt skum bildas. Testa den genom att lyfta vispen ur vispgrädden; blandningen bör ha slokande, men klart skönjbart, skum. Spara ( 1,2 dl för garneringen. )
  6. Vik in återstående vispgrädde i gelatinblandningen med en gummispade genom att försiktigt skära ned till bottnen på skålen, skrapa upp längs skålens sida och sedan vika det över blandningen. Upprepa detta tills vispgrädden är jämnt fördelad i gelatinblandningen.
  7. Lägg rånen och hasselnötterna i en matberedare eller mixer; behandla genom att slå av och på tills de är finkrossade.
  8. Lägg omväxlande gelatinblandning och chokladrånsmulblandning i dessertskålarna. Kyl i åtminstone 30 minuter. Garnera med vispgrädde och hasselnougat.
  9. Hasselnougat: Smörj in en bakplåt.
  10. Rosta och skinna hasselnötterna som beskrivs i steg ett i huvudreceptet. grovhacka hasselnötterna.
  11. Lägg 150 g socker i en stor tung stekpanna på medelvärme. När sockretbörjar smälta lutas stekpannan något tills sockret smält helt och hållet och är gulbrunt.
  12. Rör i hasselnötterna. Häll snabbt blandningen över den beredda bakplåten; sprid inte ut den.
  13. Låt det stå tills det kylts och hårdnat. Bryt i bitar.
  14. Till alla choklad älskare Buon Apetito!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.