Små, läckra gifflar med aprikos och mandel passar perfekt på kaffekalaset.
Instruktioner
- Ugnsvärme 225 grader
- Smula ner jästen i en skål. Värm grädden till knappt 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och äggula. Blanda i hälften av mjölet. Rör i smöret klickvis. Ta i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen.
- Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 45-60 minuter.
- Fyllning:
Rör ihop smör, mandelspån, socker och marmelad. Hacka aprikoserna och rör i dem.
- Dela degen i två delar. Kavla ut en rund platta, ca 30 cm i diameter, av varje. Dela varje i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning på varje och rulla samman till gifflar från långsidan. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Pensling och garnering:
Pensla med med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter.
Publicerat den
11 februari 2009
Skriv kommentar