Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Glasswienerbröd

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Enkla grundregler när man bakar wienerbröd är att ingredienserna ska vara kylskåps­kalla och köket får gärna vara lite svalt. Baka inte en solig och varm sensommardag! Ett fast och kallt margarin gör degen bladig och frasig. Gör en glasskräm i förväg som förvaras i kylen tills du skall fylla dem Glasskrämen finns i min receptbank

Ingredienser

Instruktioner

 1. 1. Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med kall mjölk. Blanda i socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Spara dock lite till utbakningen. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila svalt i 15 minuter.
 2. 2. Hyvla det kylskåpskalla margarinet i tunna skivor. Det får inte vara för hårt, då blir det svårt att kavla in.
 3. 3. Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca 35 x 30 cm. Lägg skivat margarin på 2/3-delar av plattan, men inte ända ut till kanten. Vik degen i 3 delar, börja vika den fettfria delen över den margarintäckta delen. Vrid degen ett kvarts varv åt höger. Bulta och klappa på den lätt i båda riktningarna, utåt sidorna och uppåt och neråt.
 4. 4. Kavla försiktigt ut degen så att den är drygt 1 cm tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.
 5. 5. Vik degen i 3 delar över varann från kortsidan. Vrid ett kvarts varv åt höger och kavla ut till en 1 cm tjock platta igen. Vik igen i 3 delar, kavla ut som ovan.
 6. 6. Vik sedan degen, täck med folie och lägg den i kylskåp 10 minuter.
 7. 7. Kavla ut degen, dela i 2 delar så är den lättare att hantera. Kavla ut varje del i en stor kvadrat. Skär eller sporra ut rutor á 5 x 10 x10 cm. Kavla ut dem lite grann med lätt hand. vik upp den smala änden mot mitten och tryck till lite 8. Lägg på bakplåtspapper på kall plåt. Jäs knappt 1 timme under duk på svalt ställe.
 8. 9. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med vispat ägg och strö på pärlsocker grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de är guldgula. Håll ett öga på dem.
 9. 10. Låt svalna,lyft upp överviket och lägg i en klick glasskräm

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • lennali 6 februari 2008

  Jag vill göra dessa läckra wienerbröd, men hur blandar du ihop glasskrämen? När jag var och sökte på internet hittade jag ingenting, bara att krämen var hemlig, kan du avslöja hemligheten?

 • Jennifer811 6 februari 2008

  Ja, detta recept verkar supergott men skulle också jätte gärna vilja ha receptet till glasskrämen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.