Ljuvlig. Med jordgubbar och mandel blir smaken på tårtan som en sommarnattsdröm.
Instruktioner
- Blanda mjöl, malda mandlar, socker och salt i en grund skål. Skär smöret i stavar och lägg i mjölmixen tillsammans med ägget. Jobba ihop blandningen till en smulig konsistens och knåda sedan snabbt ihop till en deg.
Linda in i plastfolie och lägg i kylskåpet för att vila 30 minuter.
- Häll mjölken och crème fraichen en medelstor kastrull.
Skär försiktigt upp vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen. Koka långsamt upp blandningen.
- Rör ihop äggulorna och 1 ägg med 1½ dl socker i ett vattenbad. Tillsätt den varma mjölken med vanilj och rör tills krämen börjar tjockna. Häll omedelbart genom en fin sil och låt svalna.
- Värm ugnen till 190 grader och smörj en form, ca 26 cm i diameter, med smör.
- Kavla ut den kalla degen på en lätt mjölad arbetsyta drygt 1 cm tjocklek och klä formen med degen.
Lägg en tillklippt bit bakplåtspapper ovanpå degen och tyng ner det med torkade ärter- detta för att pajskalet ska behålla sin form under gräddningen.
- Grädda i 15 minuter och ta ut ur ugnen. Ta bort ärter och papper.
skruva ner ugnen till 135 grader.
Bred ut vaniljsåsen i pajskalet och grädda i ca 1 timme, tills vaniljsåsen har stannat.
Kyl.
- Under tiden så tvätta och snoppa jordgubbarna och skär i halvor eller fjärdedelar på längden.
Lägg ovanpå tårtan och strö mandelspån över.
Blanda 3 msk socker med kanelen och strö över tårtan.
Publicerat den
4 juli 2011
Liknande recept
Skriv kommentar