Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubb och mandeltårta

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Ljuvlig. Med jordgubbar och mandel blir smaken på tårtan som en sommarnattsdröm.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, malda mandlar, socker och salt i en grund skål. Skär smöret i stavar och lägg i mjölmixen tillsammans med ägget. Jobba ihop blandningen till en smulig konsistens och knåda sedan snabbt ihop till en deg. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåpet för att vila 30 minuter.
  2. Häll mjölken och crème fraichen en medelstor kastrull. Skär försiktigt upp vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen. Koka långsamt upp blandningen.
  3. Rör ihop äggulorna och 1 ägg med 1½ dl socker i ett vattenbad. Tillsätt den varma mjölken med vanilj och rör tills krämen börjar tjockna. Häll omedelbart genom en fin sil och låt svalna.
  4. Värm ugnen till 190 grader och smörj en form, ca 26 cm i diameter, med smör.
  5. Kavla ut den kalla degen på en lätt mjölad arbetsyta drygt 1 cm tjocklek och klä formen med degen. Lägg en tillklippt bit bakplåtspapper ovanpå degen och tyng ner det med torkade ärter- detta för att pajskalet ska behålla sin form under gräddningen.
  6. Grädda i 15 minuter och ta ut ur ugnen. Ta bort ärter och papper. skruva ner ugnen till 135 grader. Bred ut vaniljsåsen i pajskalet och grädda i ca 1 timme, tills vaniljsåsen har stannat. Kyl.
  7. Under tiden så tvätta och snoppa jordgubbarna och skär i halvor eller fjärdedelar på längden. Lägg ovanpå tårtan och strö mandelspån över. Blanda 3 msk socker med kanelen och strö över tårtan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.