Detta är ett saftigt bröd som har fått sin vackra färg av morötter. Bröden blir stora så välj själv om du vill göra 2 eller 3 stycken.
Instruktioner
- Koka upp vetekrosset med 2 dl vatten, låt det koka 2 minuter. Häll på det kalla vattnet samt oljan. Låt blandningen svalna till 37 grader. Rör ut jästen i blandningen.
- Skala, skölj och riv morötterna. Hacka nötterna. Blanda jästblandningen med yoghurt, morötter, nötter, solroskärnor, sirap och salt.
- Arbeta in mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den har släppt bunken. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölad bänk och knåda samman degen. Dela degen i 2 delar. Forma till runda bröd och lägg dem på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Skåra brödet i rutmönster med en vass, mjölad kniv. Låt brödet jäsa under bakduk 20-30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
- Grädda bröden på nedersta falsen i 40-50 minuter. Låt svalna på galler - utan bakduk för knaprig skorpa och med bakduk om ytan ska vara mjuk.
Publicerat den
2 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Funkar det att frysa detta brödet?