Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ribollita- En underbar soppa från Toscana

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

En Ribolita är en rustik toskansk soppa med allehanda grönsaker, bönor och parmesanost och några skivor torrt bröd. Ribolita betyder kokt två gånger och soppan blir också allra godast (som så mycket annat) om den lagas en dag i förväg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör i ordning grönsakerna. Ansa och skölj svartkålen, ta bort mitt nerven och strimla bladen tvärs över. Eller skölj och strimla mangolden. Ställ åt sidan. Ansa, skala och hacka resten av grönsakerna.
  2. Ta fram en rejäl gryta och häll i en skvätt olivolja. Lägg i de hackade grönsakerna (vänta med kål och mangold) och fräs på ganska svag värme i ca 10 minuter utan att grönsakerna får så mycket färg. Lägg i svartkål eller mangold, tomater och chiliflingor. Gärna en gammal torr bit parmesanost som ger extra must åt soppan. Krydda med salt, peppar ur kvarn, timjan, rosmarin och lagerblad.
  3. Häll i buljong och koka det hela sakta och fint under lock i ca 45 minuter. Häll sist i bönor (skölj bönorna i en sil om du valt burkbönor) och värm försiktigt. Hit kan man laga en dag i förväg och sedan värma soppan.
  4. Smaka av soppan med milt flingsalt och förmodligen lite mer peppar. Skär det torra brödet i stora kuber och vänd ner i soppan. Strö då också över rikligt med grovriven parmesanost och servera soppan med lite persilja och extra riven ost.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.