Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skriv ut

Detta stod alltid på Julbordet när min Farmor levde. Såå gott. Har gjort det själv en gång blev inte riktigt 100 men nästan ..

Ingredienser

Instruktioner

 1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och värm till 37 grader. Ta kastrullen av plattan och tillsätt under omrörning, ostlöpen.
 2. Täck kastrullen med en handduk och låt blandningen "stanna". ( När den har släppt från kastrullens kanter) Det tar från 30 min till 1 tim.
 3. Skär sedan blandningen i 5cm stora kuber ända ner till botten. Rör försiktigt i botten med en träslev.
 4. Ställ kastrullen på plattan och koka långsamt upp, utan lock. Tillsätt kanel och kardemumma.Sänk värmen och låt sedan blandningen småkoka. Rör då och då, men inte för ofta men samtidigt får blandningen inte koka fast. Kokningen tar mellan 2 - 4 timmar, beroende på spis och värme.
 5. När nästan all vätska kokat bort, är det dags att tillsätta redningen. Rör försiktigt. Ta sedan kastrullen av plattan och låt den kallna i ett vattenbad.
 6. Servera som förrätt, gärna tillsammans med annan smörgåsmat. Ägg, skicka, korv.

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • Aems 1 december 2008

  Konstigt att denna rätt kallas för rörost. Den liknar ingenting av den jämtländska rörosten som görs av mjölk och syrad mjölk och bara äts som pålägg.

 • komiform 19 december 2009

  Tack Anna, min farmor hade ett liknande recept som jag tyvärr slarvat bort. Detta var dock det närmaste jag kommit ,stort tack

 • ludde3pojken 19 december 2011

  Rörost är ett måste på julbordet för mig. Jag hittade inte mitt recept som är efter min mamma, men detta recept liknar hennes. Mjölken skall vara gammeldags opastöriserad för att det skall bli den rätta konsistensen. Vid serveringen brukar jag blanda i lättvispad grädde. För oss är detta en dessert.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.