Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Spaghetti alla puttanesca

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En klassisk pasta som sägs ha tagit form bland anställda på 50-talets statliga bordeller där man hade ont om tid att gå och handla färskvaror, men däremot alltid hade konserver till hands. Spaghetti alla puttanesca betyder just ”Skökans pasta”.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta rikligt och lägg ner spagettin.
  2. Hacka den gula löken samt vitlöksklyftorna fint. Gör detsamma med tomaterna, oliverna samt sardellerna (spara oljan som de ligger i). Hetta upp en stor stekpanna med lite olivolja och stek försiktigt lök och vitlök tills de börjar svettas.
  3. Tillsätt tomater, oliver och sardeller och fräs samman i någon minut på mellanvärme. Slå på de krossade tomaterna och kaprisbär delade på mitten och låt allt koka samman i någon minut.
  4. Sväng ihop den nykokta spagettin med pastasåsen och avsluta med rikligt med grovhackad persilja och grovriven parmesan. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt eller den överblivna oljan från sardellburken. Servera genast.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Londonbon 10 april 2011

    Påståendet om att puttanesca skulle ha uppfunnits på de statliga bordellerna är helt fel, även om det är en vanlig historia, eftersom Italien aldrig haft statliga bordeller - de var alltid privatdrivna (och förbjöds 1959). Den mest troliga historien är att rätten uppfanns av en restaurangägare på ön Ischia i början av 1950-talet, när en grupp hungriga vänner en sen kväll bad honom sno ihop nåt trots att kökets kylskåp var tomt. "Kan du inte skaffa fram mat kan du väl åtminstone ordna fram en hora", sa de skämtsamt - så när han sedan kom fram med denna rätt, komponerad från sånt som folk ofta har i skafferiet, döptes rätten skämtsamt till "horans spaghetti" (spaghetti alla puttanesca). Från Ischia spred den sig sedan till fastlandet, och därifrån ut över världen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.