Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Stenshagens viltgryta

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Det året jag fyllde tjugo köpte min dåvarande man en släktgård (Stenshagen) och älg- och rådjurskött blev en vanlig vara i hushållet. Eftersom jag inte var från landet och aldrig ens hade ätit viltkött förut så visste jag inte riktigt vad jag skulle göra av det. Fläsk- och nötkött fick köpas i affären för dyra pengar, medan älgköttet var ”gratis” så blev jag ganska snabbt trött på det. Försökte därför ”hitta” på nya rätter hela tiden för att variera det enahanda älgköttsutbudet. Denna kom till i samband med att vi skulle ha gäster, min svägerska och hennes pojkvän, och de blev förtjusta. Under årens lopp har jag lagt till en del ingredienser, men receptet har aldrig varit nedskrivet tidigare så jag har gissat lite och döpt den till Stenshagens viltgryta efter gården.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär köttet i små bitar eller smala strimlor. Bryn smöret i stekgrytan och fräs köttet så att det får fin färg. Ta upp köttet. Bryn de skivade gula lökarna och hela krossade (med baksidan på kniven) vitlöksklyftorna snabbt. Ta upp löken.
  2. Skölj och strimla paprikorna och fräs dem snabbt under omrörning. (Om man vill kan man ta upp hälften av paprikan nu och lägga i den strax innan grytan är klar, men det är viktigt för smaken att en del av paprikan är med från början.) Lägg tillbaka köttet och löken i stekgrytan. Lägg i kryddor och salt. Häll på vatten och buljongtärning eller fond.
  3. Låt puttra under lock tills köttet är mört, mellan 40-60 minuter, beroende på vilken styckningsdetalj och storlek på strimlorna. Men köttet ska helst gå att dela med sked.
  4. Red av grytan med grädde eller crème fraiche.
  5. Servera med kokt eller pressad potatis och gelé, gärna svarta vinbär. Grönsaksalternativ: Sallad med strimlad paprika, skivad rödlök och grovt rivna morötter med vinägerdressing och en gnutta strösocker på eller kokt broccoli.
  6. Det går utmärkt att laga grytan med nötkött, t ex billig högrev också.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.