Sugarpaste är mycket smidigt att jobba med och kan färgas och modelleras. Den är i konsistensen lik marsipan med skillnad att sugerpaste inte innehåller mandel och därav kan ätas av alla. En stor skillnad är också att sugerpaste är VIT (kritvit) och blir därav mycket romatisk och dekorativ till tex. bröllopstårtor. Den är också lätt att färgas in med pastafärg. Kan användas till både blommor och tårttäcke.
Instruktioner
- Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt glukosen och glycerinet; blanda väl.
- Rör i det vegetabiliska fettet och just innan det smält helt, dra bort från värmen, och tillsätt smak och ev färg.
- Låt blandningen svalna tills den är finger varm.
- Häll nu 10 dl floursocker i en annan bunke och forma till en brunn. Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en träslev, blanda succsesivt i resterande florsocker tills kladdigheten försvinner. Fortsätt knåda tills sugarpasten är len följsam och inte fastnar på händerna.
- Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mera florsocker; för hård, mer vatten (en droppe i taget).
- Använd sugarpasten direkt eller förvara den i en lufttät bytta i svalen. När du ska använda den igen så ta fram den och knåda den mjuk igen.
Publicerat den
29 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter som ett toppenrecept (och på svenska!). Vet du vart man kan få tag på glycerin och glukos?
På kakburken.se har dom både glycerin och glukos.
Ett tips... Istället för glukos går det att använda vit sirap och glycerin hittas på apoteket..