Äppelmunkar

Kallas ibland också för berlinermunkar

Ingredienser

50 g margarin eller smör
1 ½ dl mjölk
12 g jäst (1/4 pkt)
2 msk socker
½ krm salt
½ tsk nystötta kardemummakärnor eller ¾ tsk malen kardemumma
½ ägg
3 ½ - 4 dl vetemjöl

Fritering:
Ca 1 liter olja

Garnering:
½ socker

Fyllning:
1 - 1 ½ dl äppelmos eller sylt

Betyg (0 röster)
Antal personer
15 st
Visningar:
1398
Sparat:
8

Gör så här

Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degspadet och rör tills jästen är upplöst. Blanda i sockret, saltet kardemumman, ägget och så mycket av mjölet att degen blir lagom fast och smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda i resten av mjölet. Forma en längd. Dela den i jämnstora bitar, rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkarna några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in äppelmos eller sylt i munkarna. Servera. Förvaring: svalt 1 dag. I frys utan sockergarnering 2 månader

LIKNANDE RECEPT

Äppelmunkar recept
över 2 månader
över 2 månader
av Queenie
över 2 månader
av pihal
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.