Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelmunkar med nougat

 
  • Serverar: 25 portioner
Skriv ut

Tänk dig... en nyfriterad vetebulle fylld med nougat och äppelmos, rullad i kanel och socker tillsammans med ett glas kall mjölk. Det är så otroligt gott! Jag kommer ihåg när man var barn och man hade tävling i vem som inte kunde slicka sig runt munnen när man åt dem. Kan säga att det är kul när man blivit "gammal" också!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Blanda ner 2 dl av mjölet och låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter. Rör smör och socker smidigt i en annan bunke. Blanda ner ett ägg i taget, och bli inte orolig om smeten ser ut att skära sig. Rör ner smörblandningen i den jästa smeten. Blanda ner resten av mjölet och arbeta den ganska fasta degen hastigt, men spara ca 1 dl mjöl till utbakning.
  2. Skrapa ut degen på ett rejält mjölat bakbord. Kavla ut degen tills den blir ca ½ cm tjock och stansa ut rundlar som är 8-10 cm i diameter. Lägg en hasselnötsstor boll av nougat i mitten tillsammans med en lite klick äppelmos, ½-1 tsk, på varje rundel. Nyp ihop kanterna till en boll. Lägg varje munk med skarven neråt på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk.
  3. Hetta upp frityroljan i en stor kastrull tills den har en temperatur på 170-180 grader (Stäng av fläkten. Se till att ha kastrullocket när till hands utifall att oljan fattar eld. Lägg i så fall genast på locket och stäng av plattan.) Kontrollera temperaturen med en kökstermometer eller genom att lägga ner en liten bit vitt bröd. När den blir gyllenbrun på ca 30 sekunder har oljan rätt temperatur. Fritera 3-4 munkar i taget tills de har fått en gyllene färg. Det tar ca 3 minuter. Vänd på dem efter halva tiden.
  4. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel. Allra godast är dessa munkar nyfriterade och fortfarande lite ljumma, men de går faktiskt fint att frysa. Rulla dem i så fall i kanelsocker först när det är dags att servera dem. Klappa dem bara med lite vatten så fastnar kanelsockret precis lika lätt som om de var nyfriterade.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.