Gott vilt tillbehör till söndagssteken...Om bären inte fått någon frostnatt på trädet går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.
Instruktioner
- Om bären inte fått någon frostnatt på trädet går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.
- Saft:
Lägg frysta rönnbär i kastrullen utan att tina dem först. Häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Koka 5 minuter tills bären spricker sönder och släpper ur saften. Häll upp i silduk. Saften behöver självrinna under ett par timmar eller över natten. Pressa inte.
- Gelé: Mät saften och häll den i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka upp och koka utan lock i 5 minuter. Skumma av. Rör ner sockret i två-tre omgångar. Rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av. Koka 5-10 minuter.
- Krydda med enbär mot slutet.
- Dra kastrullen åt sidan. Skumma om nödvändigt.
- Fyll på rena små glas, koppar eller burkar som är lätta att stjälpa ur. Fördela bären i glasen.
- Låt kallna. Lägg ett papper över till nästa dag.
- Paraffinera och bind över.
Publicerat den
10 september 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mät saften????? Det står ju inget om att den skal kokas först ! Hur länge ?
Det står att man ska mäta saften, och då lär det ju va den saft man får under rubriken "Saft"....