Äppelchutney med plommon

När hösten nalkas och äpplena hänger på träden i stora klungor är det hög tid att ta tillvara frukten. Du kan göra så mycket mer med äpplen än äppelmos och äppelkaka. Om du exempelvis blandar äpplen med plommon och sedan tillsätter en speciell kryddblandning får du en härlig chutney som du kan fylla på vackra glas- eller keramikburkar som förgyller matbordet. Chutney är dessutom utmärkt att ge bort som present.

Ingredienser

  • 1 kg äpplen
  • 150 g schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3–5 kardemummakärnor
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 150 g torkade, kärnfria plommon
  • 1 tsk malen ingefära
  • 150 g russin
  • 4,75 dl strösocker
  • 2 ½ dl sherryvinäger
  • Instruktioner

    1. Skala äpplen, ta bort kärnhusen och skär dem i mindre bitar.
    2. Skala och skiva schalottenlök och vitlöksklyftor med en vass kniv.
    3. Stöt kardemummakärnor till ett fint pulver. Stöt svartpepparkorn lite grovt.
    4. Lägg äppelbitar, skivad schalottenlök, vitlök samt torkade kärnfria plommon i en kastrull. Tillsätt kardemumma, svartpeppar och malen ingefära.
    5. Rör ner russin, strösocker och sherryvinäger och låt allt småkoka ca 30 min under ständig omrörning.
    6. När du är nöjd med konsistensen fylls chutneyn på rena burkar som omedelbart försluts.
    7. Hållbarhet: Rengör burkar och redskap noggrant så håller en oöppnad chutney ca 6 månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk ska förvaras i kylskåp och konsumeras inom ca 1 månad.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    begeanka 8 oktober 2008

    Perfekt. Gillar att kunna ta rätt på allt naturen ger mig, fast varierat. Tack Tina för alla goda recept du delar med dig av!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben