Äppelgelé

Man bör helst köpa syrliga, pektinrika äpplen. Vill det inte gelea sig kan du köpa pektin och tillsätta.

Ingredienser

  • 1 kilo syrliga äpplen
  • 3½ dl vatten
  • 1 dl socker per dl äppelsaft
  • Instruktioner

    1. Skölj äpplena och skär bort skadade delar. Skär i bitar och ta bort skaft och blomfnas.
    2. Lägg äpplena i en gryta och slå på vattnet. Koka upp och koka sakta under lock ca 20 minuter. Låt rinna genom silduk drygt 1 timma.
    3. Mät upp saften och häll tillbaka i grytan. Tillsätt socker och koka sakta utan att röra om 10 minuter utan lock. Pröva saftens förmåga att gelea sig med en träsked som doppas i saften. Dröjer dropparna kvar på skeden är geléet klart.
    4. Skumma och häll upp på geléglas. Låt kallna innan du paraffinerar och sätter på lock. Det blir ca 4½ dl.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben