Äppelpaj- semifreddo

Serverar: 6 portioner

Ljuvlig italiensk glassvariant med äpple, kardemumma och vanilj. Semifreddo betyder halvfryst.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • ½ +½ dl socker
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1-2 tsk stött kardemumma
  • 6 digestivekex
  • Äppelkompott
  • 3 syrliga äpplen tex. Aroma, ca 300g
  • ½ vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Börja med äppelkompotten. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
    2. Lägg äppeltärningar, vaniljfrön, vaniljstång, kanelstång, vatten och socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en fast kompott, 20-30 minuter. Låt svalna helt i kallt vattenbad.
    3. Ställ en form, ca 2 liter i frysen (så fryser semifreddon snabbare)
    4. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och fluffigt. Tillsätt ½ dl socker och vispa till en fast smet. Vispa ihop äggulor och ½ dl socker. Vispa grädden med kardemumman.
    5. Blanda äggulevispet med 3 dl avsvalnad äppelkompott och grädden. Vänd ner den vispade äggvitan i smeten.
    6. Krossa kexen och varva smet och kex i den kalla formen. Ställ i frysen i minst 2 timmar. Ta fram ca 10 minuter före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben