Äppelrutor med havretäcke

Serverar: 24 portioner

Frasig havretopp och kardemumma i kakan därunder. Det här är som gjort för en hemtrevlig eftermiddagsfika.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 8-10 dl vetemjöl
  • Topping
  • 175 g smör
  • 2 dl socker
  • 5 dl havregryn
  • 2½ dl äppelmos
  • Instruktioner

    1. Ugnsvärme 225 grader Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.
    2. Smula jästen i en matberedare och tillsätt degspadet. Kör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
    3. Arbeta samman till en smidig inte allt för lös deg. Degen kan naturligtvis göras för hand också.
    4. Platta ut degen i en stor långpanna. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
    5. Topping: Smält smöret och låt det kallna. Blanda med socker och havregryn. Bred äppelmos över kakan och toppa med havregrynssmeten.
    6. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler under duk. Skär kakan i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben