Åländskt hemvetebröd

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Ursprungligen är receptet från Åland. Jag har därigenom skrivit in det och vill att ni skall pröva på. Det är ett mycket gott och fint bröd som man kan ha till allt.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 liter vatten (eller 1/2 vatten 1/2 mjölk)
  • 1/2 msk salt
  • Ev. kan lite smält smör tillsättas
  • Ca 2 liter hemvetemjöl eller 6 dl grahamsmjöl
  • Ca 14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i degbunken och häll på lite av det 37-gradiga degspadet. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av degspadet, ev. lite smält smör och saltet.
    2. Arbeta in mjölet lite i taget. Rör om med trägaffeln tills degen är jämn och börjar släppa kärlet. Låt jäsa under duk ca en timme.
    3. Arbeta degen på väl mjölat bakbord och dela den i 6 lika stora bitar, s.k. ämnen. Kavla ut ämnena till runda, ca 1 cm tjocka kakor och tag ut ett hål, t.ex. med ett litet glas, i mitten om du vill baka hålkakor.
    4. Låt bröden jäsa under duk 30 - 40 min. och nagga dem före gräddning i 250 graders ugn i 10 - 15 min. Använd samma varma plåt till alla bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben