Åländskt svartbröd

Gott bröd

Ingredienser

  • 2 l surmjölk eller kärnmjölk
  • 2 kkp sirap
  • 2 kkp farinsocker
  • 2 kg rågmjöl
  • 2 kkp malt
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 1 kg grahamsmjöl
  • Pensling
  • 1 dl starkt kaffe
  • 1 dl mörk sirap
  • Instruktioner

    1. DAG ett: Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 1 ½ kg rågmjöl i hushållsassistenten till en lös deg. Strö resten av rågmjölet över degen. Täck med dubbla handdukar och ställ degen i rumstemperatur i ett dygn. DAG två: Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Knåda in den i degen tillsammans med nästan allt grahamsmjölet till en lagom tjock deg. Ställ att jäsa under bakduk 6-8 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Strö rikligt med grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i fyra bitar o. baka ut till tallrikstora kakor, ca 3 cm tjocka. Låt kakorna jäsa på bakplåtspapper under bakduk 1-1 ½ timma. Blanda kaffe och sirap. Grädda bröden (två åt gången) i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Tag ut och pensla med kaffe/sirapen. Grädda ytterligare 10 minuter och pensla på nytt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Slå in bröden i aluminiumfolie och efterbaka dem i tre timmar mitt i ugnen. Stäng av värmen, men låt bröden ligga kvar tills ugnen är kall. Låt sedan bröden ligga kvar i folien i två dagar för att mogna.
    2. Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben