DAG ett:
Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 1 ½ kg rågmjöl i hushållsassistenten till en lös deg. Strö resten av rågmjölet över degen. Täck med dubbla handdukar och ställ degen i rumstemperatur i ett dygn.
DAG två:
Rör ut jästen i lite ljummet vatten.
Knåda in den i degen tillsammans med nästan allt grahamsmjölet till en lagom tjock deg. Ställ att jäsa under bakduk 6-8 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Strö rikligt med grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i fyra bitar o. baka ut till tallrikstora kakor, ca 3 cm tjocka. Låt kakorna jäsa på bakplåtspapper under bakduk
1-1 ½ timma.
Blanda kaffe och sirap. Grädda bröden (två åt gången) i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
Tag ut och pensla med kaffe/sirapen. Grädda ytterligare 10 minuter och pensla på nytt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Slå in bröden i aluminiumfolie och efterbaka dem i tre timmar mitt i ugnen. Stäng av värmen, men låt bröden ligga kvar tills ugnen är kall. Låt sedan bröden ligga kvar i folien i två dagar för att mogna.
Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut.