Den här tårtan tar ganska lång tid att göra men är mycket god. med sin nöt botten och nogatchoklad kräm och hackade valnötter
Ingredienser
Sockerkakan
3 stora ägg
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
3/4 dl potatismjöl
Nötbotten
1 äggvita
3/4 dl florsocker
50 g valnötter som males
Nogatchokladkräm
3/4 dl socker
3/4 dl gräddmjölk
2½ msk kakao
150 g mjuk nogat
35 g smör eller margarin
4 dl tjock grädde
Garnering
ca 100 g färdig mandelmassa
Grovt hackade valnötter
Kakao
Instruktioner
- Sockerkakan:
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper. Blanda samman potatismjöl och bakpulver. Skilj äggulor och vitor åt och slå vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker pösigt.Rör ner mjölblandningen och skär sedan varsamt ner äggvite vispet. Bred ut smeten i långpannan och grädda snabbt vid 250 gr. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den kallna med plåten välvd över.
Skär därefter kakan i 8 smala längder på tvären.
- Nötbotten:
Rita en cirkel på bakplåtspappret 23 cm i diameter.
Smörj och mjöla den väl. sätt ugnen på 175 g.
Blanda florsocker och malda nötter i en skål.Vispa äggvitan till hårt skum,rör varsamt ner socker-nötblandningen.
Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln, Grädda i ca 15 min, då kakan bör vara sprödbakad.
Lossa den med en tunn kniv när den svalat något , stoppa den i en plastpåse så länge.
- Nogatchokladkräm:
Koka upp gräddmjölken och socker tills det är simmigt, tar några min på svag värme. Vispa ner kakaon och skiva ner nogaten , vispa till en jämn smet och rör sist ner margarinet
nu ska krämen kallna under tiden rör någon gång då och då så inte margarinet kryper ut. krämen blir mjuk och lätt bredbar. Bred nu ut den över sockerkaks längderna .
- Lägg samman tårtan så här:
Lägg över nötbottenpå ett fat ,bred vispad grädde över de krämfyllda sockerkakslängderna men beräkna grädde också att breda över och runt om tårtan.
Rulla samman en sockerkakslängd och lägg den mitt på kakan, fortsätt att rulla de övriga sockerkakaslängderna runt mittrullen tills du har en rund stor "rulltårta" på kakbotten.Tryck samman lätt, bred nu resten av grädden i ett tunnt lager över och runt om tårtan. Garnera med nöthacket runt om tårtan. Kavla sedan ut en bit mandelmassa mellan en bit dubbelvikt gladpack till en tunn botten.Mät och skär ut en rundel lägg som ett tak på tårtan. Dofta över kakao
Liknande recept
Kommentarer (0)