Ann-Maries Specialtårta

Serverar: 1 portioner

Den här tårtan tar ganska lång tid att göra men är mycket god. med sin nöt botten och nogatchoklad kräm och hackade valnötter

Ingredienser

  • Sockerkakan
  • 3 stora ägg
  • 1½ dl socker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 3/4 dl potatismjöl
  • Nötbotten
  • 1 äggvita
  • 3/4 dl florsocker
  • 50 g valnötter som males
  • Nogatchokladkräm
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl gräddmjölk
  • 2½ msk kakao
  • 150 g mjuk nogat
  • 35 g smör eller margarin
  • 4 dl tjock grädde
  • Garnering
  • ca 100 g färdig mandelmassa
  • Grovt hackade valnötter
  • Kakao
  • Instruktioner

    1. Sockerkakan: Smöra och mjöla ett bakplåtspapper. Blanda samman potatismjöl och bakpulver. Skilj äggulor och vitor åt och slå vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker pösigt.Rör ner mjölblandningen och skär sedan varsamt ner äggvite vispet. Bred ut smeten i långpannan och grädda snabbt vid 250 gr. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den kallna med plåten välvd över. Skär därefter kakan i 8 smala längder på tvären.
    2. Nötbotten: Rita en cirkel på bakplåtspappret 23 cm i diameter. Smörj och mjöla den väl. sätt ugnen på 175 g. Blanda florsocker och malda nötter i en skål.Vispa äggvitan till hårt skum,rör varsamt ner socker-nötblandningen. Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln, Grädda i ca 15 min, då kakan bör vara sprödbakad. Lossa den med en tunn kniv när den svalat något , stoppa den i en plastpåse så länge.
    3. Nogatchokladkräm: Koka upp gräddmjölken och socker tills det är simmigt, tar några min på svag värme. Vispa ner kakaon och skiva ner nogaten , vispa till en jämn smet och rör sist ner margarinet nu ska krämen kallna under tiden rör någon gång då och då så inte margarinet kryper ut. krämen blir mjuk och lätt bredbar. Bred nu ut den över sockerkaks längderna .
    4. Lägg samman tårtan så här: Lägg över nötbottenpå ett fat ,bred vispad grädde över de krämfyllda sockerkakslängderna men beräkna grädde också att breda över och runt om tårtan. Rulla samman en sockerkakslängd och lägg den mitt på kakan, fortsätt att rulla de övriga sockerkakaslängderna runt mittrullen tills du har en rund stor "rulltårta" på kakbotten.Tryck samman lätt, bred nu resten av grädden i ett tunnt lager över och runt om tårtan. Garnera med nöthacket runt om tårtan. Kavla sedan ut en bit mandelmassa mellan en bit dubbelvikt gladpack till en tunn botten.Mät och skär ut en rundel lägg som ett tak på tårtan. Dofta över kakao

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben