Apelsinkakor

Serverar: 30-40 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Små, lite kluriga kakor som min mormor alltid har bakat till jul. Apelsinsmakande mandelfyllning omsluten av mördeg.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 225 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g socker
  • 150 g margarin
  • 1 äggula
  • Mandelfyllning
  • 100 g skållad och mald sötmandel
  • 2 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • Rivet skal av en apelsin
  • Hushållsfärg
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Blanda alla ingredienserna och låt degen vila i kylskåp minst 30 min så är den lättare att kavla. Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en 10-15 cm bred och 20-30 cm lång remsa. Enklast att kavla är om man lägger degen mellan två bakplåtspapper.
    2. Fyllning: Blanda ingredienserna och färga med hushållsfärg (gärna röd). Dela i tre delar och rulla i längder ca 20-30 cm långa. Eventuellt är degen ganska kladdig, då går det bra att fördela den i en sträng längs mitten på mördegslängderna istället för att rulla.
    3. Lägg en fyllningslängd på varje mördegslängd. Vik försiktigt över mördegen, den spricker gärna (går lättast om man tar hjälp av bakplåtspapper och rullar ungefär som man gör sushi). Placera rullen på en remsa bakplåtspapper ca 15 cm bred och rulla denna 2 ganska lösa varv runt rullen.
    4. Grädda rullen inrullad i pappret i 200°C 15 min högst 18 min Rulla försiktigt ut rullarna ur pappret och låt kallna.
    5. Dekor Mormors: Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr. Bred ovanpå rullarna och strö över hackad skållad mandel färgad med annan färg än fyllningen Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor
    6. Min: Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr och färga med valfri hushållsfärg, gör gärna flera glasyrer i olika färger. Häll glasyren i en plastpåse, knyt ihop och klipp upp ett litet hål i ena hörnet. Ringla glasyren(-erna) över rullarna.
    7. Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben