Apelsinrutor med karamelliserade apelsinskal

Serverar: 40 portioner

Saftig apelsinkaka med karamelliserade apelsinskal. Väldigt praktiskt att baka i en långpanna, det räcker till många! Kakorna går mycket bra att frysa och är hållbara ca 3 månader i frysen.

Ingredienser

  • 4 apelsiner
  • 300 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 9 dl vetemjöl, 560 g
  • 1½ msk bakpulver
  • 2 krm salt
  • Karamelliserade apelsinskal
  • Skal från apelsinerna
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • Glasyr
  • 75 g smör
  • 2 msk pressad apelsin
  • 3½ dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Karamelliserade apelsinskal: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med en potatisskalare och finstrimla sedan med en vass kniv. Koka apelsinskalen i vatten och socker tills de är karamelliserade. Ta upp och lägg skalen glest på ett smörgåspapper så att de torkar.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Pressa saften ur apelsinerna. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt 1½ dl apelsinsaft och smöret i äggblandningen. Vänd i mjölet blandat med bakpulver och salt. Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt den kallna i formen.
    4. Glasyr: Smält smöret och blanda med apelsinsaft och florsocker. Rör till en jämn glasyr.
    5. Bred glasyren över kakan. Skär den i ca 40 rutor. Garnera rutorna med det karamelliserade apelsinskalet och servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben