Aronia marmelad

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

Aronia är ett mycket speciellt bär som ofta växer som buskar kring hus och lekplatser. Bären är mörka, fasta och mycket sträva i smaken. De mår bäst av att övernatta i frysen en natt eller utstå några ordentliga frostnätter. Bären innehåller mycket antioxidanter och färgar extrem mycket, var därför försiktig när du hanterar bären!

Ingredienser

  • 1,5 l bär (de ska antingen ha frusit ute på trädet eller legat i frysen minst ett dygn. Några månader i frysen är inga problem att spara dem!)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl syltsocker, vid behov kan även gelésocker användas efter smak
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • Saft från ½ citron
  • Instruktioner

    1. Koka bären i vattnet i 30 minuter. Skrapa ur vaniljstången och blanda både stång och frön med sockret. Rör ner detta tillsammans med kanelstången och citronsaften, och låt det koka i ytterligare 20 minuter. Mosa gärna lite av bären med baksidan av en sked. Lägg upp lite marmelad på ett fat, och låt svalna. Vill man ha den mer fast kan lite gelésocker tillsättas. På så sätt kan man välja konsistens efter behag.
    2. Häll upp marmeladen varm, på rena kokade burkar och förslut locken väl. Låt sedan marmeladen stå i en vecka i kylen innan du äter den, så hinner den gotta till sig lite!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben