Asiatisk citrongrässoppa med frikadeller

Serverar: 4 portioner

En fantastiskt god soppa med frikadeller och asiatisk kryddning som även de yngsta vid bordet brukar tycka om. Perfekt som värmande mat efter utflykten.

Ingredienser

  • 200 g risnudlar
  • 4 stjälkar citrongräs
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk kycklingfond
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 tsk strösocker
  • 2 msk fisksås
  • 200 g tunt skuren salladskål
  • 6-8 skivade salladslökar
  • 1-2 tsk sesamolja
  • 1-2 msk hackad koriander till garnering
  • Frikadeller
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ dl färsk hackad koriander
  • 500 g fläskfärs
  • 1 msk fisksås
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Lägg nudlarna i en stor skål och häll kokande vatten över. Låt stå och dra cirka 10 minuter tills de är lite mjuka men har tuggmotstånd. Häll dem i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Ställ åt sidan.
    2. Gör frikadellerna. Skala vitlöksklyftorna. Kör dem med koriandern i en mixer. Blanda färsen i en skål med fisksås och svartpeppar. Rör ner vitlöksblandningen. Fukta händerna med lite vatten och forma färsen till bollar. Lägg dem på ett fat och ställ åt sidan.
    3. Gör sedan soppan. Ansa citrongräset och banka den nedersta delen. Häll citrongräs, 1,2 liter vatten, buljongtärningar och kycklingfond i en gryta och hetta upp. Tillsätt ingefära, socker och fisksås. Låt buljongen sjuda 10 minuter.
    4. Lägg frikadellerna i buljongen och sjud cirka 5 minuter tills de är genomkokta. Tillsätt salladskål, salladslök och nudlar och koka upp. Fördela soppan i portionsskålar och droppa över sesamolja. Strö på hackad koriander.

    Liknande recept

    5
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben