Baskisk fiskgryta

Serverar: 4 portioner

Godast är den här grytan om den lagas i sista stund men den kan göras färdig till hälften dagen innan om man så vill.

Ingredienser

  • 1 torsk på ca 1 ½ kg
  • 30-40 färska blåmusslor eller konserverade eller frysta
  • 2 gula lökar
  • 400 g tomater (1 burk)
  • 3 gröna paprikor
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • 3 dl vitt vin
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök.
    2. Ta kärnhuset ur paprikan och skär den sedan smått som löken. Skär tomaterna grovt. Spara spadet. Finhacka persiljan. Gör i ordning musslorna för kokning: Skrapa dem och ta med en tång bort "tofsen". Skölj dem ordentligt i kallt vatten. Skär torsken i 2 ½ cm tjocka bitar. Lägg den gärna i isvatten tills den skall kokas. Sätt en rejäl kastrull på ganska stark värme. Häll i 1 knapp dl olja, som du låter bli lagom het innan du lägger i löken. Fräs den utan att brynas i 3-4 minuter. Tillsätt paprikan och fräs ytterligare några minuter innan det är dags för tomater med spad. Ta några tag med pepparkvarnen och tillsätt 1 tsk salt. Häll på vin och låt det småkoka i fem minuter. Till sist tillsätter du vitlök och persilja. Så här långt kan du preparera i förväg. Låt alltsammans koka upp. Lägg i torsk och musslor och när det åter kokar lägger du på lock och sänker värmen, så att det endast sjuder sakta. Efter 5-6 minuter tar du grytan av värmen och sätter den på bordet att genast njutas. Ett gott vitt grovt bröd är det enda som behövs till.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben