Biskvitårta

Serverar: 16-18 portioner

Tid: 4 timmar

Mäktig tårta med mjukseg konsistens.

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 3 äggulor
  • 200 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 1/2 dl rostade mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Rita upp fyra ciklar med 18 cm i diameter, på bakplåtspapper.
    2. Riv mandelmassan och blanda med 1 dl socker. Rör ner äggvitan lite i sänder och rör slätt. Bred ut smeten i de fyra cirklarna och grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna innan de lossas från pappret. Om de är svåra att få loss kan man pensla baksidan av papperet med kallt vatten.
    3. Mät upp smöret och låt stå framme så det hinner bli rumsvarmt.
    4. Koka upp vatten och resterande socker och koka några minuter till en simmig sockerlag. Låt svalna tills den blir ljummen.
    5. Vispa den ljumma sockerlagen med äggulorna till en porös ljus smet.
    6. Rör smöret smidigt och tillsätt äggvispet lite i taget. Rör smidigt mellan varje gång.
    7. Hacka chokladen grovt och smält i vattenbad. Låt svalna något. Vänd ner en tredjedel av chokladen i smörblandningen och rör slätt.
    8. Lägg samman bottnarna med smörkräm emellan. Bred ut resterande choklad över tårtan och strö över mandelspånen.
    9. Låt tårtan stå kallt, ca två timmar tills fyllningen stelnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben