Biskviälskarens dröm - en stor och lyxig jättebiskvi fylld med läcker chokladtryffel med apelsin. Den är dessutom ganska lätt att baka.
Använd till exempel Cointreau som smaksättare i tryffeln.
Ingredienser
Botten
400 g mandelmassa
2 äggvitor
Apelsintryffel
1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad, 70%
50 g smör
Finrivet skal av 1 apelsin
2 msk citruslikör, t.ex. Cointreau
Chokladglasyr
Ca 150 g blockchoklad
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Botten:
Kör mandelmassan i en matberedare tillsammans med äggvitorna till en smet, eller riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan. Bred ut smeten i en rundel, ca 22 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på nedersta falsen i ugnen 15-20 minuter. Låt kallna.
Apelsintryffel:
Koka upp grädden. Bryt ner chokladen och rör tills den smält. Låt svalna till 35 grader. Rör ner smör, apelsinskal och likör. Låt svalna, utan att stelna för mycket.
Bred ut tryffeln på bottnen, något toppig i mitten. Låt stelna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen innan du ska glasera med choklad.
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och ringla den över den kalla tryffeln, börja i mitten och fortsätt ut mot kanterna. Låt kallna.
Förvara tårtan i kylskåp fram till serveringen. Det går också bra att frysa den.