Björnbärskaka med äpple

Serverar: 8 portioner

I augusti är inte bara kräftorna som bäst. Björnbären är också stora, svarta och söta. Passa på att göra en härlig björnbärskaka med äpplen i till kräftskivan.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 200 g smör
  • 2½ dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 4 ägg
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 äpplen, skalade och skivade
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 g björnbär, färska eller frysta
  • Till servering
  • 3 dl grädde, vispad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º. Smörj en sockerkaksform.
    2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop rumsvarmt smör, socker och citronskal i en separat bunke tills det är väl blandat. Vispa i äggen, ett i taget, och citronsaften. Vispa tills det är ljust och fluffigt. Vänd sedan ner mjölblandningen.
    3. Häll 2/3 av smeten i formen. Skala och skiva äpplen och fördela dem jämnt över smeten. Strö över kardemumma och vaniljsocker. Häll på resten av smeten och lägg till sist på björnbär. De ska bara sjunka ner lite lätt i smeten. Om man använder frysta bär är det bra att låta dem rinna av först.
    4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Servera kakan varm eller kall med en klick vispad grädde och några extra bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben