Blåbärsbrulée med kardemummagrädde

Serverar: 4 portioner

En ugnsbakad brulée smaksatt med goda blåbär. Bruléen serveras med en fluffig kardemummagrädde och rårörda blåbär.

Ingredienser

  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1½ dl mjölk
  • ½ vaniljstång
  • Ca 3/4 dl blåbär (½ dl blåbärspuré)
  • 6 äggulor
  • 1 dl socker
  • 3-4 msk råsocker eller socker
  • Kardemummagrädde
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm kardemummakärnor, malda i mortel
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Rårörda blåbär
  • 4 dl blåbär
  • ½ dl socker
  • Garnering
  • Färska blåbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 100 grader.
    2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång (delad och urskrapad med frön) i en kastrull. Mixa blåbären i en mixer och passera dem genom en sil till en puré. Vispa upp äggulor och socker i en bunke. Ta bort vaniljstången och häll ner den varma gräddmjölken i äggsmeten. Vispa under tiden och tillsätt blåbärspurén.
    3. Häll upp smeten i 4 ugnsfasta portionsformar, 1½-2 dl. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 45 minuter tills smeten har stannat. Ta ut formarna och låt dem svalna. Låt bruléerna kallna helt i kylen. Strö över ett tunt lager med socker och bränn av bruléerna med en gasolbrännare till sockret karamelliserats.
    4. Kardemummagrädde: Vispa upp grädde, mortlad kardemumma och vaniljsocker i en skål.
    5. Rårörda blåbär: Mosa blåbären med sockret och rör om.
    6. Servera bruléerna med kardemummagrädde och rårörda blåbär. Garnera med färska blåbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben