Bobotie

Serverar: 4 portioner

Köttfärslimpan är universell. I Sydafrika fyller man den med nötter och torkad frukt och toppar med saffransfärgad äggstanning. Garanterat gott och annorlunda.

Ingredienser

  • 1 skiva vitt bröd
  • 2 1/2 dl Matlagningsgrädde
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk Svenskt Smör
  • 1 msk curry
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl skållad och hackad mandel
  • 400 g lamm- eller nötfärs
  • 1/2 dl torkade aprikoser, hackade
  • 1/2 dl russin
  • saft och rivet skal av 1/2 citron
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • Tillbehör
  • Ris
  • Chutney
  • 1 klick gräddfil
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 175°. Lägg brödet i en skål och häll på grädden. Låt det stå i 15 minuter. Fräs lök och vitlök i smöret utan att det tar färg. Rör ned kryddor och mandel och fräs alltsammans någon minut till. Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt lökblandningen, aprikoser, russin, citron och det blötlagda brödet (spara grädden). Rör alltsammans till en jämn smet. Vispa ägget med den sparade grädden och gurkmejan. Slå hälften av det i färsen. Smörj en ugnsfast form, lägg i färsen och häll på resten av äggrädden. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Servera med ris, chutney och en klick gräddfil.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben