Bobotie - en sydafrikansk lammfärsrätt

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 45 minuter

Fungerar även med nötfärs men är klart godast med lammfärs!!

Ingredienser

  • 800 gram lammfärs
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 tjocka skivor vitt bröd
  • 2 msk jordnötsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk aprikospuré
  • 16 torkade aprikoser
  • 100 gr gula russin
  • 100 gr flagad mandel
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt
  • peppar
  • 4 ägg
  • cayennepeppar
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • en nypa muskot
  • 1 tsk stark curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk starkt chilipulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk garam masala
  • Instruktioner

    1. Blötlägg brödet i mjölken. Hetta upp oljan i en wok och bryn curry, gurkmeja, chili, kanel och garam masala något. Lägg sedan i den finhackade löken och låt den bli mjuk. Tillsätt sedan lammfärsen och stek den tills allt har ändrat färg från rosa till brunt. Tag woken av värmen. Mosa brödet i mjölken och tillsätt citronsaften, tärnade aprikoser, russin, mandel (kan utelämnas), basilia samt salt och peppar efter smak. Rör sedan ned blandningen i färsmixen och blanda väl. Häll blandningen i en ugnsfast form och pressa ned den ordentligt. Vispa upp äggen, grädden (kan bytas mot mjölk), muskot samt en nypa salt och peppar. Häll blandningen ovanpå färsen i formen, strö litet cayennepeppar på toppen och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och blivit gyllenbrun.
    2. Servera gärna med gult ris och mango chutney.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben