Bobotie

Serverar: 6-8 portioner

Den kanske mest sydafrikanska rätten av alla med influenser av österns kryddor. I Sydafrika är portionerna väl tilltagna, denna rätt räcker till sex sydafrikaner - men säkert till åtta svenskar.

Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 2 medelstora lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gröna färska chilifrukter
  • 3 tsk stark curry
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk krossad kryddpeppar
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 skivor vitt bröd + vatten
  • 1 kilo nöt- eller blandfärs
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 + 1/2 tsk salt
  • 4 ägg
  • 3 1/2 dl mjölk
  • Tillbehör
  • Rödbetssallad
  • Kokta grönsaker, t ex morötter eller broccoli
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp oljan i en gryta. Finhacka lök och vitlök och bryn i grytan tills löken är mjuk och glansig.
    2. Hacka chilin fint. Lägg den i grytan tillsammans med curryn, smulade lagerblad och kryddpeppar. Stek tills löken börjar bli gyllenbrun. Häll på vinäger och socker. Rör om och låt puttra 2 minuter.
    3. Låt under tiden brödskivorna dra i vatten tills de är genomdränkta. Lägg köttfärsen i en skål, tillsätt lökblandningen, koriander och 2 tsk salt. Krama vattnet ur brödet och lägg i skålen. Arbeta köttfärsen till en smidig blandning.
    4. Smörj en ugnssäker form, ca 20x30 cm, och lägg i köttfärsblandningen. Vispa samman ägg och mjölk med 1/2 tsk salt. Häll det över färsen och grädda i ugn ca 40 minuter. Täck rätten med folie efter halva tiden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben