Den kanske mest sydafrikanska rätten av alla med influenser av österns kryddor.
I Sydafrika är portionerna väl tilltagna, denna rätt räcker till sex sydafrikaner - men säkert till åtta svenskar.
Ingredienser
2 msk olja
2 medelstora lökar
3 klyftor vitlök
2 gröna färska chilifrukter
3 tsk stark curry
3 lagerblad
1 tsk krossad kryddpeppar
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
3 skivor vitt bröd + vatten
1 kilo nöt- eller blandfärs
2 tsk mald koriander
2 + 1/2 tsk salt
4 ägg
3 1/2 dl mjölk
Tillbehör
Rödbetssallad
Kokta grönsaker, t ex morötter eller broccoli
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
Hetta upp oljan i en gryta. Finhacka lök och vitlök och bryn i grytan tills löken är mjuk och glansig.
- Hacka chilin fint. Lägg den i grytan tillsammans med curryn, smulade lagerblad och kryddpeppar. Stek tills löken börjar bli gyllenbrun. Häll på vinäger och socker. Rör om och låt puttra 2 minuter.
- Låt under tiden brödskivorna dra i vatten tills de är genomdränkta. Lägg köttfärsen i en skål, tillsätt lökblandningen, koriander och 2 tsk salt. Krama vattnet ur brödet och lägg i skålen. Arbeta köttfärsen till en smidig blandning.
- Smörj en ugnssäker form, ca 20x30 cm, och lägg i köttfärsblandningen. Vispa samman ägg och mjölk med 1/2 tsk salt. Häll det över färsen och grädda i ugn ca 40 minuter.
Täck rätten med folie efter halva tiden.
Liknande recept
Kommentarer (0)