Bobotie med okrarelish

Serverar: 4 portioner

Bobotie är en Kap Malaj-rätt som lagas med köttfärs och smaksätts med curry och mango chutney.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk mango chutney
  • 1½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk riven ost
  • Okrarelish
  • 200 g okra eller sockerärter
  • ½ gul lök
  • 1 msk mild olivolja
  • 1 bifftomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chili, t ex spansk peppar
  • ½ tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk honung
  • ½ citron, rivet skal
  • 1 msk färska hackade örter, t ex mynta, koriander eller persilja
  • Tillbehör
  • Mango chutney
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs lök och färs i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddor och russin. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mango chutney. Lägg färsen i en ugnssäker form.
    2. Vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning. Häll den över köttfärsen, strö över osten och tillaga mitt i ugnen 25-30 minuter.
    3. Skiva okran eller sockerärterna på snedden i ½ cm breda bitar. Skala och skiva löken. Fräs okra och lök i olja i en stekpanna på medelvärme ca 2 minuter.
    4. Halvera tomaten och skiva den tunt. Skala och hacka vitlöken. Krama ur och finhacka chilin. Lägg tomatskivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ca 2 minuter. Strö över örterna.
    5. Servera relishen varm eller kall som tillbehör. Skär upp barbotien och servera med ris, okrarelish, mango chutney och sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben