Bobotie med okrarelish

En riktig klassiker i Sydafrika – bobotie är en kapmalajrätt lagad med köttfärs som smaksätts med curry och mangochutney. Servera med okrarelish - eller bara en enkel sallad. Gör gärna dubbel sats - toppen i matlådan!

Ingredienser

  • Bobotie
  • 1 gul lök
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 krm svartpeppar från kvarn
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk mangochutney
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk riven ost
  • Okrarelish
  • 200 g okra eller sockerärter
  • ½ gul lök
  • 1 msk mild olivolja
  • 1 bifftomat
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • ½ tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk honung
  • ½ citron, finrivet skal
  • ½ röd chilifrukt, hackad utan kärnor
  • 1 msk färska hackade örter, till exempel mynta, koriander eller persilja
  • Instruktioner

    1. Bobotie Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs färsen och löken i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddorna och russinen. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mangochutney. Lägg färsen i en ugnssäker form och vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning. Häll den över köttfärsen. Strö över osten och ställ in formen mitt i ugnen 25–30 minuter.
    2. Okrarelish Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter. Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna. Servera relishen varm eller kall som tillbehör.
    3. Skär upp bobotien i bitar och servera med okrarelish, mangochutney och sallad. (samt ev ris)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben