Böngryta

Serverar: 4 portioner

En höstgryta som smakar bra på sommaren också

Ingredienser

  • 300 g torkade, svarta bönor
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 1 finhackad, gul lök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 poblano chilifrukt eller rödspansk peppar
  • Starka korvar, gärna chorizo eller cabanos
  • 1 medelstor purjolök i skivor
  • ½ krm svartpeppar
  • Tillbehör
  • 4 klyftor kokt vitkål
  • Instruktioner

    Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar. Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull tillsammans med sidfläsket skuret i skivor eller sockerbitsstora tärningar. Tillsätt också 1/2 msk av oljan, saltet och ca 1 liter kallt vatten så att det täcker bönorna. Fräs lök och vitlök i resten av oljan tills löken är genomskinlig. Tillsätt löken i böngrytan samt hela chilifrukten och låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter. Skär då korvarna i bitar och lägg ner dem i grytan och låt småkoka ytterligare 15 minuter. Lägg i purjolöken de sista 5 minuterna. Smaka av med peppar. Servera böngrytan varm med kokta vitkålsklyftor. Koka dem separat i lättsaltat vatten precis så länge att de blir mjuka.

    Liknande recept

    3.7
    20 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben