Böngryta under smördegslock

Serverar: 4 portioner

Under det frasiga täcket gömmer sig en smakrik och doftande gryta. Byt salladsost mot fetaost om du vill ha lite mer syrlig och salt smak.

Ingredienser

  • 1 hackad gul lök
  • Olivolja att steka i
  • 3 vitlöksklyftor
  • 500 g krossade tomater
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk chipotlepasta
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • 1 burk vita bönor, 250 g
  • 1 burk kidneybönor, 250 g
  • 3/4 tsk salt
  • 2 små paprikor av olika färg
  • 100 g salladsost i tärningar
  • 1 pkt kyld smördeg, 250 g
  • 1 ägg att pensla med
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Stek löken mjuk och glansig i olivolja i en gryta, pressa i vitlöken. Rör ner krossade tomater, tomatpuré, rökt paprikapulver, chipotlepasta, spiskummin och oregano. Låt småputtra i 15 minuter. Skölj bönorna och tillsätt dem och salt.
    3. Bred ut röran i n smord ugnsfast form som mäter, ca 22x32 cm. Skär paprikorna i småbitar och strö dem över formen tillsammans med salladsosten. Rulla ut och lägg smördegen ovanpå formen. Skär små snitt i den och ta bort överflödig deg. Pensla med uppvispat ägg.
    4. Gratinera mitt i ugnen tills smördegslocket fått färg, 15-20 minuter. Servera med en sallad.

    Liknande recept

    3.7
    20 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben