Boeuf Niçoise

Det här är en fransk långkokt gryta som liknar boeuf bourguignon men har en mer pikant och syrlig smaksammansättning. Det vita vinet i receptet kan bytas ut mot rött. Man bör se upp så att man inte tillsätter för mycket zest, det kan göra rätten alltför bitter, liksom om man låter oliverna koka med för länge. Som så många långkok blir grytan bara bättre av att få stå i kylen ett eller två dygn.

Ingredienser

  • 1.2 kg grovtrådigt nötkött, exempelvis högrev, bog eller ytterlår
  • 2 gula lökar
  • 8 vitlöksklyftor
  • 6 sardellfiléer
  • 6 apelsiner
  • Salt
  • Svartpeppar ur kvarn
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • ½ l mörk ox- eller köttbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 lagerblad
  • Cayennpeppar
  • 200 g haricots verts
  • 12 stora svarta oliver
  • Instruktioner

    1. Putsa bort fett och senor från köttet och skär det i bitar om 3 - 4 centimeter. Grovhacka den gula löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Hacka sardellerna fint. Tvätta apelsinerna. Avlägsna zesten (det yttersta orange på apelsinskalet) och hacka det. Pressa sedan apelsinerna i en skål.
    2. Salta och peppra köttbitarna. Hetta upp en rymlig stekpanna och bryn köttbitarna i omgångar i lite av smöret och oljan tills de får fin färg runtom. Lägg över dem i en stekgryta. Stek nästa omgång kött och lägg även dessa bitar i grytan. Vispa ur pannan med 1 deciliter vatten och ös ner skyn i grytan.
    3. Fräs sedan lök och vitlök i resten av smöret och i oljan tills löken blir mjuk och doftar gott. De ska inte bli brynta. Tillsätt tomatpurèn och fräs ytterligare någon minut. Pudra över mjölet och fräs ännu 1 minut under omrörning. Ös över blandningen i grytan.
    4. Tillsätt nu buljong, vin, apelsinzesten (spara apelsinjuicen till senare) till grytan. Lägg i hälften av persiljan, 1 lagerblad och lite cayennpeppar.
    5. Sjud under lock i 1½ till 2 timmar tills köttet lätt delar sig när man skär i det. Tillsätt den pressade apelsinen och haricots verts och sjud i 3 - 4 minuter. Strö över resten av persiljan och släpp ner oliverna precis innan servering.
    6. Kokt potatis, med eller utan skal, passar bäst till denna rätt.
    7. Tips! Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben