Vanligt vitt bröd är faktiskt grunden för denna efterrätt. Med hjälp av bl a korinter, kokos och kanel förvandlas det sedan fullständigt. Serverad med sin romsås blir puddingen en verklig delikatess!
Ingredienser
75 g skivat vitt bröd, utan vallmofrön
3/4 dl korinter
1/4 dl kokosflingor
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
25 g smält smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk riven muskotnöt
Romsås
75 g smör eller margarin
2 1/4 dl florsocker
1 stor eller 2 små äggulor
3/4 dl rom
Instruktioner
- Låt kanterna på brödet vara kvar. Skär brödskivorna i tärningar och lägg dem i en ugnssäker form, som rymmer 1 liter. Strö över korinter och kokos. Vispa upp ägget och tillsätt mjölk, socker, smält matfett och kryddor. Häll äggsmeten över brödet. Grädda i 175° tills puddingen fått guldbrun färg, ca 40 minuter.
- Gör såsen under tiden. Skär matfettet i stora bitar och lägg dem i en rostfri kastrull. Tillsätt florsocker och låt smöret stå framme 30 minuter.
- Värm smör och florsocker på svag värme tills sockret har absorberats och blandningen är tjock och krämig. Rör hela tiden med en träsked. Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna. Tillsätt rom och rör om väl.
- Låt såsen stå vid sidan av spisen tills den ska serveras. Värm upp den strax före serveringen. Servera brödpuddingen varm med romsåsen till.
- Du kan smaksätta såsen med arrak, konjak eller whisky i stället för rom.
Liknande recept
Kommentarer (0)