Bruna bönor med stekt fläsk eller...
Husmans kost som är lätt att tillaga
och mycket god att äta...
Ingredienser
300 g torkade bruna bönor
Vatten till blötläggningen
8 dl vatten att koka bönorna i
1 tsk salt
3 msk sirap
1 msk ättikssprit (12 %)
1 msk potatismjöl + 2 msk kallt vatten
Rimmat fläsk, falukorv eller köttbullar
ev. kokt potatis
Instruktioner
- Skölj bönorna och lägg dem i en bunke med kallt vatten över en natt.
Eller i minst 6 timmar.
Häll på rikligt med vatten så att det täcker.
De ska stå svalt.
Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten.
Låt bönorna rinna av.
Lägg dem i en gryta.
Häll på 8 dl vatten.
Tillsätt salt.
Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-2 tim.
Smaksätt med sirap, ättikssprit och ev lite salt.
Rör ut mjölet med vattnet.
Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp.
Stek fläsket knaprigt i en stekpanna.
- Servera bönorna med fläsk, stekt falukorv eller köttbullar och ev kokt potatis.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Husmanskost med Christer Lingström!
Lär dig hur mästerkockarna lagar den vanligaste maten. Här bjuder vi p...
Jag håller med om att det är gott med bruna bönor och fläsk.Jag vill gärna göra ett tillägg.Vi brukar smaksätta dom med kanel och kardemumma.
Ett tips: Man behöver inte reda av bönorna om man rör om lite då-och-då under koket. De reder sig själv då.