Bruna bönor med stekt fläsk eller...

Serverar: 4 portioner

Husmans kost som är lätt att tillaga och mycket god att äta...

Ingredienser

  • 300 g torkade bruna bönor
  • Vatten till blötläggningen
  • 8 dl vatten att koka bönorna i
  • 1 tsk salt
  • 3 msk sirap
  • 1 msk ättikssprit (12 %)
  • 1 msk potatismjöl + 2 msk kallt vatten
  • Rimmat fläsk, falukorv eller köttbullar
  • ev. kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Skölj bönorna och lägg dem i en bunke med kallt vatten över en natt. Eller i minst 6 timmar. Häll på rikligt med vatten så att det täcker. De ska stå svalt. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt bönorna rinna av. Lägg dem i en gryta. Häll på 8 dl vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-2 tim. Smaksätt med sirap, ättikssprit och ev lite salt. Rör ut mjölet med vattnet. Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna.
    2. Servera bönorna med fläsk, stekt falukorv eller köttbullar och ev kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Anna-Lena1922 17 februari 2008

    Jag håller med om att det är gott med bruna bönor och fläsk.Jag vill gärna göra ett tillägg.Vi brukar smaksätta dom med kanel och kardemumma.

    boz1965 26 juli 2008

    Ett tips: Man behöver inte reda av bönorna om man rör om lite då-och-då under koket. De reder sig själv då.

    Relaterade Artiklar

    Husmanskost med Christer Lingström!
    Lär dig hur mästerkockarna lagar den vanligaste maten. Här bjuder vi p...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben