Bruna bönor och stekt fläsk

Serverar: 4 portioner

Koka era egna bruna bönor istället för att köpa färdiga. De här sötsyrliga bruna bönorna serverad med stekt rimmat fläsk och kokt potatis smakar ljuvligt gott.

Ingredienser

  • 500 g torkade bruna bönor
  • 1 msk salt
  • Vatten
  • Till kokning
  • 1 - 1 ½ l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 msk majsstärkelse
  • Smaksättning
  • 1 ½ msk ättiksprit 12%
  • 3 msk sirap
  • Servera med
  • 400 g skivat rimmat stekfläsk
  • Kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Rensa och skölj bönorna och lägg dem i en stor bunke med så mycket vatten att det täcker bönorna. Tillsätt 1 msk salt och låt stå i ca 12 timmar. Häll av vattnet.
    2. Lägg de blötlagda bönorna i en gryta. Tillsätt 1 liter vatten och 1 tsk salt. Koka upp och skumma. Sätt fast lagerblad och kryddnejlikor på den skalade löken och lägg ner i grytan. Låt bönorna koka på medelvärme under lock i ca 1 timme eller tills de är mjuka. Ta upp löken.
    3. Smaksätt bönorna med 1 ½ msk ättiksprit och 3 msk sirap. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten, om inte bönorna är tillräckligt såsiga.
    4. Stek fläsket i en het stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper. Servera till bönorna. Bjud kokt potatis till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Husmanskost med Christer Lingström!
    Lär dig hur mästerkockarna lagar den vanligaste maten. Här bjuder vi p...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben