Butterkaka med lingon

Butterkaka i långpannan! Med härlig smak av lingon och vanilj...

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 14-15 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Ägg
  • Fyllning
  • 75 g mjukt smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl lingon
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull, blanda i gräddfil och mjölk. Låt degspadet bli fingervarmt ( 37°) . Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degspadet, salt socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa övertäskt i bunken, 30 40 min.
    2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen til en platta, ca 65x30 cm.
    3. Fyllning: Blanda smör, socker och vaniljsocker. Bred blandningen över degen. Strö över lingon. Rulla samman degen. Skär i 32 bitar. Klä en långpanna 30 x 40 cm, med bakplåtspapper, ställ bullarna med jäsutrymme i långpannan.
    4. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe under bakduk, 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 15-20 min.
    5. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben