Choklad- och apelsincrème
Choklad och apelsin tillsammans, så gott.
Ingredienser
100 g Marabou Premium Dark 70 % Cocoa
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
¾ dl färskpressad apelsinjuice
½ dl råsocker
½ vaniljstång
3–4 äggulor
Ev Grand Marnier
Instruktioner
- Man börjar med att göra vaniljsås och med den som grund blir det både en chokladcrème och sås ovanpå. Crèmen ska stå i kylskåp minst fyra timmar före servering.
- Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke.
Häll mjölk, grädde, apelsinjuice och hälften av råsockret i en kastrull. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur den. Lägg i frön och stång i kastrullen.
- Koka upp alltsammans och ta sedan av det från plattan. Låt det stå och dra i ca 15 minuter och fiska sedan upp vaniljstången.
- Vispa upp äggulorna tillsammans med resten av sockret. Tillsätt mjölkblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
- Sätt kastrullen på plattan igen. Rör flitigt med en träslev och hetta upp på svag värme till 85 grader, då såsen börjar tjockna. Häll då direkt upp den i en annan bunke, så att det inte blir för varmt i botten, då kan det bli äggstanning istället.
- Häll hälften av den varma såsen över den hackade chokladen. Blanda väl, gärna med stavmixer så att den blir helt slät och blank.
- Häll upp chokladcrèmen i glas och ställ i kylen i ca 4 timmar. Ställ också in resten av vaniljsåsen i kylen.
- Vid serveringen; Vispa upp vaniljsåsen och tillsätt eventuellt lite Grand Mariner. Häll såsen ovanpå chokladcrèmen och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)