Choklad- och apelsinlängd

Serverar: 8 portioner

Hemgjord glass som du garnerar med chokladrosenblad som du gör själv eller köper i välsorterade butiker.

Ingredienser

  • 2 apelsiner, finrivet skal och saft
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 150 g socker
  • 3 dl grädde lätt vispad
  • Chokladfyllning
  • 125 g hackad mörk blockchoklad
  • 4 msk kaffegrädde
  • Till garnering
  • 1½ dl vispad grädde
  • Chokladrosenblad
  • Instruktioner

    1. Lägg apelsinskal, äggulor och hälften av sockret i en skål. Vispa vitorna till hårt skum, vispa i resten av sockret, lite i taget.
    2. Vispa ner apelsinsaften i äggsmeten och rör ner allt i marängsmeten. Häll upp i frysform, täck över och frys tills det är hårt.
    3. Blanda choklad och grädde till fyllningen i en kastrull och värm försiktigt tills chokladen smält. Låt kallna.
    4. Ta ut glassen ur frysen och lägg hälften i ett jämnt lager i en avlång bakform. Bred chokladfyllningen över och frys i 20 minuter. Ställ tillbaka resten av glassen i frysen.
    5. När chokladlagret stelnat, lägg på resten av glassen och jämna till ytan. Täck med folie och frys till allt är hårt.
    6. Stjälp upp på serveringsfat och garnera med vispad grädde och chokladrosenblad.
    7. Chokladrosenblad: Mörk choklad passar bästa att använda till chokladdekorationer.
    8. Till chokladrosenblad behövs färska perfekta blad med klart utmärkta ådringar. Skölj och torka dem väl.
    9. Bryt chokladen i små bitar och smält i vattenbad. Se till att det inte kommer vattenånga i chokladen och att den inte blir för het.
    10. Använde en fin pensel och pensla undersidan (den ådrade) på bladen med choklad, se till att bladen blir jämnt täckta ända ut till kanterna.
    11. Låt stå på svalt ställe, inte i kylskåp, då blir chokladen matt. När chokladen är hård, peta loss och dra av bladen. Gör helst flera blad än vad som behövs, de är sköra och går lätt sönder.
    12. Chokladformar: Gör som ovan, men pensla pappersformar med den smälta chokladen. Dra försiktigt av formarna när chokladen steltnat. Jättegott med glass, parfait eller sorbeter.
    13. Chokladrosenblad och andra chokladdekorationer kan förvaras flera veckor i en lufttät burk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben