Choklad- och ciderkaka

Serverar: 8-10 portioner

Läcker chokladkaka med cider i smeten!

Ingredienser

  • 3 dl extra fint vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl farinsocker
  • 125 g smör, mjukt
  • 2 ägg, lätt vispade
  • 2 dl äppel eller päroncider
  • Ganache
  • 300 g mörk choklad, i bitar
  • 9 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Flisad choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och täck två 20 cm formar med bakplåtspapper.
    2. Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt farinsocker, smör och lätt vispade ägg. Använd en elvisp, slå på låg hastighet tills allt är väl blandat, smidigt och krämigt. Blanda försiktigt i cidern.
    3. Häll lika mycket i bägge formarna. Grädda 30-35 minuter tills smeten stannat, prova med en sticka. Låt svalna i formarna i 10 minuter. Lossa kanterna med en smörkniv, ta ut kakorna och låt dem svalna helt på ett galler.
    4. Ganache:
    5. Blanda choklad i bitar och 2 ½ dl grädde i en värmetålig skål. Ställ skålen i sjudande vatten och rör försiktigt till en slät kräm. Kyl tills rumstemperatur.
    6. Vispa resten av grädden riktigt hårt tills det bildas mjuka toppar. Rör i 1/3 av chokladkrämen så att det blir virvlar. Spara resten av chokladkrämen.
    7. Placera en av kakorna på ett serveringsfat. Täck över med gräddblandningen (det ska vara rikligt) Lägg sedan försiktigt på den andra kakan. Ringla över chokladkrämen (värm på nytt om den blivit för tjock). Dekorera tårtan med chokladflis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben