Choklad- och citrontårta

Serverar: 10 portioner

Om du verkligen vill imponera på dina gäster så är den här tårtan perfekt. Den är både vacker och oslagbart god med en syrlig citronkräm och fyllig chokladbotten.

Ingredienser

  • Botten
  • 2½ dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 100 g smält smör
  • ½ krm salt
  • 11 dl torkade aprikoser
  • ½ dl hasselnötter
  • ½ dl sötmandlar
  • Chokladkräm
  • 100 g mörk choklad
  • 3 dl rice krispies
  • 2 msk hasselnötskräm eller nutella
  • En nypa salt
  • Citronkräm
  • 4 gelatinblad
  • 2 limefrukter
  • 1 citron
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 125 g smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter. Blanda samman ingredienserna till bottnen, utom aprikoser, nötter och mandel.
    2. Hacka aprikoserna. Rosta hasselnötterna i en panna, häll över dem i en handduk och gnugga bort skalet. Skålla och skala mandeln. Hacka nötterna och mandeln grovt och blanda ner dem med aprikoserna i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 15 minuter, bottnen ska vara kladdig. Låt svalna.
    3. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner rice krispies, hasselnötskräm och lite salt. Skeda ner chokladkrämen i formen ovanpå bottnen. Ställ formen i frysen ca 15 minuter.
    4. Lägg gelatinbladen i vatten. Tvätta limefrukt och citron. Riv skalet och pressa ur saften, ca ½ dl av var. Vispa äggen och hälften av sockret pösigt.
    5. Koka upp skal och saft från citrusfrukterna med smör och resterande socker. Rör i kastrullen samtidigt som du blandar ner äggröran i citrusblandningen.
    6. Koka upp medan du vispar. Akta så att smeten inte bränns vid i bottnen. När den första bubblan syns drar du kastrullen från plattan. Häll citronkrämen i en skål.
    7. Krama ur gelatinet och smält det i 2 msk vatten i en kastrull på svag värme. Blanda ner citronkrämen när den svalnat något. Häll sedan citronkrämen i formen ovanpå chokladlagret. Ställ tårtan i frysen ca 30 minuter. Ställ sedan den i kylen ca 1 timma, tills översta lagret stelnat. Ta ut och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben