Choklad- och hallonfrestelse med marängtopp

Serverar: 20 portioner

I botten ligger en mustig chokladkräm, ovanpå det en len hallonmousse och till sist en fluffig italiensk maräng. En vacker och lyxig dessert!

Ingredienser

  • Chokladkräm
  • 250 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 1 msk rom
  • Hallonmousse
  • 1 ½ gelatinblad
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl florsocker
  • 1-1 ½ dl hallon
  • 1 msk honung
  • 1 msk vatten
  • Maräng
  • 4 äggvitor, 125g
  • 2 2/3 dl socker, 210g
  • 3/4 dl vatten, 75g
  • Instruktioner

    1. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen har smält.
    2. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom. Häll upp chokladkrämen i fina små glas. Låt den stelna i kylen minst 1 timme.
    3. Hallonmousse: Lägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden. Vispa äggulor och florsocker riktigt fluffigt i en annan skål. Mosa hallonen.
    4. Koka upp honung och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och smält ner gelatinet i vätskan. Blanda ner hallonmoset.
    5. Tillsätt ägguleblandningen och till sist den vispade grädden. Häll upp moussen i glasen, ovanpå chokladen. Ställ kallt i 2-3 timmar.
    6. Maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 122 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggvitorna samtidigt som du vispar med elvispens maxhastighet. Vispa tills marängen är ljummen, ca 35 grader.
    7. Spritsa eller klicka ut marängen ovanpå hallonmoussen. Så här långt kan du förbereda dagen innan. När desserten ska serveras bränner du av dem med en gasbrännare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben