Choklad- och hasselnötstårta

Serverar: 1 portioner

En riktigt läcker chokladtårta med smak av apelsin och rostade nötter, täckt med en underbar chokladglasyr. En perfekt kalastårta! Den passar lika bra att servera som dessert som till kaffe. Tårtan bör helst stå till sig några timmar i kylskåp.

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • ½ dl vetemjöl, 30 g
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • Glasyr
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad
  • 1 msk glykossirap eller honung
  • 1 msk citruslikör, t ex Grand Marnier eller Cointreau
  • Tillbehör
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
    2. Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen 10-15 minuter. Gnid av så mycket som möjligt av skalet i en handduk. Spara ½ dl hasselnötter till garnering. Kör resten med mjölet i en matberedare tills de är finhackade.
    3. Smält smöret i en liten kastrull. Bryt ner chokladen i små bitar och låt dem smälta i smöret. vispa ägg och socker riktigt pösigt. Häll i choklad. och smörblandningen. Rör ner hasselnötsmjölet och apelsinskalet.
    4. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen 40-45 minuter. Prova med en sticka. Låt kakan kallna helt innan du glaserar den.
    5. Glasyr: Hetta upp grädden och ta den från värmen precis innan den kokar. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i grädden. Rör tills de smält. Rör ner sirap och sprit. Låt glasyren svalna något innan du häller och breder ut den på den uppochnervända kakan.
    6. Garnera till sist med de sparade nötterna. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben